Czego potrzebujemy: 8 g Dziko Słodkiej galaretki 200 ml mleko 2% tłuszczu + 50 ml wody 45 g kaszy manny 20 g WPC - najlepiej natural 2 łyżeczki erytrytolu - jeśli lubicie mega słodkie to 3. Jak wykonać: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Jak będzie zimna wlewamy do kieliszków/szklanek/słoików. Jeśli chcecie by Wasza panna cotta [...]
Czego potrzebujemy: 220 g krewetek 10 g oliwy 80 g mleka kokosowego 100 g groszku cukrowego 100 g świeżego makaronu najlepiej tagliatelle 1 łyżeczka curry sól i pieprz sok z cytryny lub limonki Jak wykonać: Groszek cukrowy gotujemy w wodzie kilka minut i odcedzamy. Krewetki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na 2- 3 minuty. Odcedzamy, [...]
[...] wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]
Dieta MIND została opracowana w celu promowania i utrzymania zdrowia mózgu, zapobiegania demencji oraz redukcji ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Dieta MIND łączy ze sobą dwie najzdrowsze diety świata - dietę DASH z Dietą Śródziemnomorską. 5 grup/produktów, które należy wyeliminować Masło i margaryna Ser Czerwone mięso (ograniczyć) Smażone [...]
Słodycze mają kiepską renomę, głównie ze względu na zawartość cukru i oleju palmowego. Kto jest ich miłośnikiem, doskonale wie, jak ciężko z nich zrezygnować. Z jednej strony chodzi o kalorie, a z drugiej po prostu szkoda naszego zdrowia. No ale przecież są takie dni, kiedy jest to naprawdę bardzo trudne i w nosie mamy te kalorie i skład. Zamiast [...]
[...] Choć zróżnicowana dieta wegańska może Ci zapewnić większość składników odżywczych, to i tak warto pilnować, aby były to odpowiednie ilości, szczególnie jeśli chodzi o białko, żelazo, a także witaminę B12. W razie potrzeby skonsultuj się z dietetykiem, żeby pomógł skorygować dietę lub dodać suplementację. Po prostu jedz Wiele osób uważa, że [...]
Czego potrzebujemy: 180 g stałej części mleka kokosowego ( mleko z Biedronki się nie nadaje) 130 g wiórków kokosowych 20 g mąki kokosowej 40 g syropu klonowego lub płynnego miodu 90 g gorzkiej czekolady 10 g oleju kokosowego Jak wykonać: Mleko kokosowe, wiórki i mąkę razem z syropem dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. [...]
[...] szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest całkiem sporo wegetarian i wegan. Dla tej grupy ludzi szczególnie ważne jest, by wiedzieć, skąd czerpać pełnowartościowe białko. Rośliny strączkowe i warzywa Warzywa zwykle nie są wymieniane jako źródło białka, ale dla wegetarian każde źródło jest na wagę złota. Jeśli się przyjrzeć, to warzywa [...]
Czego potrzebujemy: 20 g drożdży 150 ml mleka 50 g masła 2 jajka 10 g cukru 30 g erytrytolu 450 g mąki pszennej łyżka cynamonu Nadzienie: 400 g jabłek 20 g żurawiny łyżka cynamonu 20 g erytrytolu łyżeczka soku z cytryny woda do podlania Jak wykonać: Ciasto tylko wygląda na skomplikowane... Mleko podgrzewamy. Do miski wkładamy drożdże, dodajemy [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]
Weganie mają obecnie bardzo duży wybór różnych produktów. W wielu sklepach są już nawet oddzielne półki z dedykowaną żywnością, czy nawet specjalne akcje nazwane np. "Tydzień wegański". Skuszona jedną z takich akcji, ruszyłam na polowanie i sięgałam po produkty, które wydawały się ciekawe. Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
[...] w którym jest nieco mniej wapnia, ale za to jest w lepszej, bardziej przyswajalnej formie. Weź też pod uwagę ilość innych składników odżywczych, takich jak witamina D i białko. Kto zwykle wybiera napoje roślinne? Jeśli stosujesz dietę wegańską, to z pewnością napoje roślinne są znaną Ci alternatywą dla mleka krowiego. Korzystają z nich [...]
[...] są zarówno z białka serwatkowego pochodzącego z mleka, jak i źródeł roślinnych np. z drożdży, soi czy grochu. Trzeba zaznaczyć, że wielu rodziców obawia się odżywek białkowych, jednak warto porównać je do produktów, które znane są każdej mamie, czyli do mleka modyfikowanego, jakie podaje się niemowlakowi. Odżywki proteinowe mogą stanowić [...]
[...] sklepowych, by odkryć ciekawe artykuły spożywcze, które wcześniej nie wpadły Ci w oko. Weganizm dopuszcza też przecież spożywanie pysznego pieczywa, strączków bogatych w białko, orzechów pełnych witamin czy olei roślinnych. Masło z powodzeniem można zastąpić hummusem lub innym roślinnym smarowidłem. Istnieje cała masa żywności pochodzenia [...]
[...] jeść także jogurty mleczne z żywymi aktywnymi kulturami bakterii) Lody: lody bez laktozy lub opcje bezmleczne, takie jak sorbety, lub lody na bazie mleka roślinnego. Odżywki białkowe: oznaczone jako "lacotse free", białka roślinne, białko jaja kurzego Podsumowanie Nietolerancja laktozy może rozwinąć się w każdym wieku. Może być wywołana stanem [...]
[...] się, jakie produkty będą potrzebne do przygotowania pełnowartościowych posiłków i zdrowych przekąsek. Zbilansowany posiłek powinien zawierać: warzywa (świeże lub mrożone) białko (nie zapomnij o opcjach roślinnych) węglowodany (najlepiej pełnoziarniste, takie jak owies, brązowy ryż czy komosa ryżowa) tłuszcz (oliwa z oliwek z pierwszego [...]
Mleko to jeden z najczęściej stosowanych produktów w każdej kuchni. Czy to do kawy, czy płatków śniadaniowych, a nawet do wypieku ciast. Rezygnując z produktów pochodzenia zwierzęcego, nie trzeba mieć jednocześnie na myśli pożegnanie z ulubioną formą śniadań lub kubka białej kawy. Tradycyjne mleko można z powodzeniem zastąpić mlekiem, czy też [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem [...]